Nyheter

Lundby dockskåp 65 år – långväga entusiaster firar

13 september, 2012

Förra veckan fick Micki Leksaker i Gemla finbesök av We Love Lundby Club med medlemmar från USA, England, Spanien och Sverige. Det var Lundby dockskåps 65-årsjubileum som firades och till och med Amerikanska ambassaden i Stockholm skickade en födelsedagshälsning!


Sue Morse startade We Love Lundby Club 2004. Foto: Kristin Horn Sellström
-Detta är en dag vi aldrig kommer att glömma, säger Sue Morse, grundare av We Love Lundby Club, vid besöket.

För många är ett Lundby dockskåp en leksak, för andra är det ett samlarobjekt. De karaktäristiska Lundbydockskåpen har nu tillverkats i 65 år och detta firar entusiasterna i We Love Lundby Club med ett besök på Micki Leksaker i Gemla, där utvecklingen av Lundby dockskåp finns idag.

 


We Love Lundby Club
We Love Lundby Club startades 2004 av den amerikanska dockskåpsentusiasten Sue Morse. Idag har klubben 60 medlemmar i 12 länder. På besöket på Micki fanns medlemar från Sverige, England, Spanien och USA representerade. De samlar, byter och restaurerar dockskåp och tillbehör. Men för medlemmarna är det också ett sätt att tillsammans lära sig mer om Lundby och dess historia.


– Det som gör Lundby så speciellt är designen och hållbarheten, säger Sue Morse som själv har 20 dockskåp i sin samling.

 

Sue Morse, grundare av We Love Lundby Club tittar på Mickis dockskåpssamling.Gratulation från amerikanska ambassaden

Lundbys jubileum uppmärksammas med en gratulationshälsning från den amerikanska ambassaden i Stockholm till We Love Lundby Club och Micki Leksaker.

-Det känns mycket hedrande med denna uppmärksamhet, säger Kristina Aronsson, produktutvecklingschef på Micki Leksaker.

 

Designer Ann Morsing, Box Design och dockskåpssamlaren Lis Garner från England pratar om Lundbys nyheter. Foto: Kristin Horn SellströmModern design

Under dagen berättade Lundbys designers om sitt arbete.

-Vi vill skapa så lekfulla hus som möjligt, men det är samtidigt viktigt att det känns som ett ”riktigt” hus och inte påhitt, säger Beban Nord.

Beban Nord och Ann Morsing på Box Design är inredningsarkitekter och produktformgivare och designar vanligtvis inredningar till butiker, offentliga miljöer, kontor och andra lokaler. Flera av deras favoriter finns även som tillbehör i Lundby-husen, dvs i skala 1:18.

 

Sanna Lundbyfans i We Love Lundby Club. Foto: Kristin Horn SellströmLäs mer:

Om tankarna kring Lundbys design

Om Lundbys historia

Om We Love Lundby Club

Foto: Kristin Horn Sellström