Ringdansstopp

Ringdansstopp

Granen står så grön och grann i stugan och bara väntar på att få bli dansad kring. Om inte annat för att bli av med lite julmyror i brallan under mellandagarna. Men gammal traditionell ringdans känns väl lite, ja, väl gammalt och traditionellt? Testa en ny variant istället, baserad på en riktig barnkalasklassiker: ringdansstopp!

Så här funkar det

Dansen kan gå runt granen eller runt i huset om det funkar. Utse en vuxen lekledare och förse denne med en visselpipa. Sätt på musik, ta varandras händer och börja dansa! När lekledaren blåser en gång i visselpipan så måste alla stå stilla som istappar. Och den som rör sig åker ut. Dansen fortsätter nästa gång lekledaren visslar, och håller på tills lekledaren blåser igen – då någon ny åker ut. Så fortsätter det tills bara lekledaren och ett barn är kvar i dansen.

Överkurs

Gör det roligare – och lite svårare – genom att lägga till fler moment i dansen som man måste hålla reda på. Till exempel:

– När lekledaren blåser två gånger i pipan måste alla sitta ner. Den som är sist ned åker ut.

– När lekledaren blåser tre gånger så är det dags att byta håll. Den som är sist att vända åker ut.

– När lekledaren blåser fyra gånger måste man snurra runt och fortsätta dansen med ansiktet åt andra hållet. Sist att vända sig åker ut.

Eller, gör det roligare för de riktigt små – och enklare – genom att utelämna momentet där någon åker ut.

Deltagare

1 lekledare

5-15 dansare

Rekvisita

Visselpipa (eller något man kan tuta eller vissla med)

Gran (inte nödvändigt)

Kul lekar i jul

Fler lekar

Kategorier

Lekar för alla tillfällen

Micki & Friends

Köp alla våra produkter i vår webbshop!

Webbshop