Insektsskådning

Insektsskådning

Hanna, en av våra Facebookvänner, önskade en utelek där man tillsammans med sina barn kan göra lite varje dag och på så vis bygga upp något ihop… Tack för tipset, Hanna!

Som insektsskådare kan man upptäcka allt som kryper, flyger och rör sig i den egna trädgården eller ute i skogen. Om man dessutom dokumenterar det som en riktig upptäckare får man en rolig bok att spara!

Så här funkar det

Precis som med fågelskådning handlar det om att se så många olika insekter som möjligt. Varje insektsskådare får varsin anteckningsbok som man, med lite hjälp om det behövs, skriver sitt namn på – till exempel ”Maltes Insektsskådningsbok”.

Numrera varje sida i boken, så att det blir lätt att hålla räkningen på hur många insekter man hittar. Boken packas tillsammans med övrig utrustning, och kanske även lite matsäck, i väskan.

Sedan är det bara att ge sig ut på expedition! Så fort man hittat en ny insekt gäller det att rita av den på ett nytt blad i boken. En del insekter kan man ha i en burk med lufthål en stund under tiden man ritar av dem. Men kom ihåg att släppa ut dem igen! Och var försiktig så att inga djur tar skada när de sitter modell åt er.

Det går också utmärkt att rita dem ur minnet!

Överkurs

Med äldre barn kan man avsluta dagarna med att tillsammans titta igenom boken och med hjälp av en riktig insektsbok, eller internet, tillsammans försöka avgöra namnet på de insekter de hittat.

Deltagare

1-4 leksugna upptäckare

Detta behövs

Anteckningsböcker

Färgkritor

Håv

Glasburk med lock med hål i

Kikare eller förstoringsglas

Liten väska att bära utrustningen i

Bästa sommarlekarna

Fler lekar

Kategorier

Lekar för alla tillfällen

Micki & Friends

Köp alla våra produkter i vår webbshop!

Webbshop