Historia

Världens mest sålda dockskåp

Historien om världens mest sålda dockskåp tar sin början vid krigsslutet 1945, då det äkta paret Axel och Grete Thomsen flyttar tillbaka till Sverige från Danmark.

I stadsdelen Lundby på Hisingen i Göteborg börjar Grete rita och tillverka dockskåp och möbler till sin systerdotter, varpå Axel kommer på idén att tillverka fler för försäljning.

Det dröjer två år men 1947 lägger Ferd. Lundqvist & Co. (sedermera NK) den första beställningen på hela 325 kr. Av dem använder Grete och Axel 320 kr till att köpa nya verktyg för att så småningom kunna presentera den första, hemsnickrade dockskåpskollektionen. Året därpå öppnar den första dockskåpsfabriken i Lerum.

Under de kommande decennierna växer och blomstrar företaget Lundby.

1974 börjar företaget för första gången sälja dockor till husen och Göteborg (numera Småland) får två nya tillbyggnader – en källare och ett garage.

1975 släpps ett helt nytt hus på marknaden – Stockholm Deluxe. Huset är mycket större än det traditionella och utrustat med tvättstuga, inbyggd balkong och till och med ett stall.

1980 är intresset för dockhus som störst och man säljer rekordmånga Lundbyhus i Sverige.

Samtidigt hade man börjat exportera till USA. Stilen på de amerikanska husen skiljer sig lite från de svenska, och man kompletterar dem även med ny inredning.

1997 köper Micki Leksaker varumärket Lundby.

1998-99 flyttas produktionen till Kina.

2002 börjar man tillverka alla hus av plast istället för av trä, vilket bland annat har med elsäkerheten att göra. Samma år får Göteborg en varsam men genomgående renovering – och en ny trädgård.


Micki & Friends

Köp alla våra produkter i vår webbshop!

Webbshop